DuWoBo, het transitienetwerk Duurzaam Wonen en Bouwen in Vlaanderen, werd in 2004 opgericht in opdracht van de Vlaamse overheid om de principes van duurzame ontwikkeling door te trekken naar wonen en bouwen.
De uitdaging destijds
Na Malta kent Vlaanderen de grootste bodemafdichting in de Europese Unie. Door suburbanisatie en lintbebouwing is de ruimte in Vlaanderen een stedelijke nevel geworden. Suburbanisatie leidt tot hoge kosten voor nutsvoorzieningen, barrièrevorming en versnippering van de open ruimte en meer woon-werkverplaatsingen. Ze heeft ook gevolgen voor de waterhuishouding: bodemafdichting verstoort de bevoorrading van grondwaterlagen en leidt tot eentoename van overstromingsrisico. Het zet ook de economische, sociale en ecologische functies van de open ruimte onder steeds grotere druk.
Vlaanderen staat vandaag voor de uitdaging om de kostprijs van haar gespreide en verlinte bebouwingspatroon op het vlak van milieu, onderhoud, voorzieningen en diensten draaglijk te houden en niet verder te laten groeien. De ruimtelijke ordening in Vlaanderen is sinds haar ontstaan echter gericht op het scheiden van functies, met een spreiding van functies tot gevolg.
We moeten onze bouwcultuur vanaf nu richten op het organiseren van gemengde, tijdelijke of meerdere functies op één plek en het optimale gebruik van ruimte. De afhankelijkheid van auto’s en vrachtwagens moet verminderen. Dit vraagt een grondige wijziging van de verplaatsings- en vervoersbehoefte, een verbeterd aanbod en een veranderde ingesteldheid bij de gebruikers. Deze nieuwe concepten moeten nog dieper doordringen in het planologisch instrumentarium, in de ontwikkelingspraktijk en in de professionele bouwwereld.
Als we bij de creatie van extra woongelegenheden de ruimte voor voedselproductie willen vrijwaren en de milieukwaliteit op peil willen houden, dan moeten we dit realiseren zonder de beschikbare open ruimte te belasten. We zullen daarom op zoek moeten gaan naar duurzame alternatieven voor de inkomsten die gemeenten vandaag uit nieuwe verkavelingen en bedrijventerreinen halen.
Om die hogere woondichtheid en functiedichtheid te realiseren heeft Vlaanderen nood aan nieuwe woonbeelden. DuWoBo wil de maatschappelijke en individuele winst van zo’n trendbreuk aantonen.
Oorspronkelijke doelstellingen DuWoBo
- Het proces naar een duurzaam bebouwd Vlaanderen coördineren en begeleiden
- De dynamiek die ontstaan is in de transitiearena niet enkel aanhouden, maar nog verder intensifiëren
- Kennis verzamelen en verspreiden rond duurzaam bouwen, o.m. door uitbouw van een kennisdatabank en het bewaken van de wetenschappelijke gefundeerdheid van die kennis
- Een aanspreekpunt zijn voor overheden, sectoren en andere actoren
- Het versterken van het innovatievermogen van de bouwsector, meer bepaald op vlak van duurzame ontwikkeling
- Een kruisbestuiving tot stand brengen tussen de verschillende actoren
- De acties coördineren die rond duurzaam bouwen worden opgestart
- De langetermijnvisie bewaken en bijsturen
Tot 2016
In 2016 is er een einde gekomen aan het transitienetwerk DuWoBo en sindsdien is DuWoBo.be een website in particulier bezit met als doel mensen te informeren en inspireren rondom duurzaam wonen en bouwen.