Het drinken van wijn is iets wat we doen bij veel gelegenheden. We drinken wijn als we iets vieren, een avondje gezellig uit zijn met onze vrienden en familie, en ga zo maar door. Vooral bij eten is het drinken van wijn een veel voorkomend fenomeen. We delen een speciaal glas wijn over een diner met elkaar, of bestellen het direct van het restaurant zelf. De vraag die veel mensen stellen is of er een perfecte wijn bestaat voor verschillende soorten eten. Het antwoord op die vraag is: ja! Bij elk verschillende maaltijd is er een wijn die beter past dan de andere. Omdat er veel te veel gerechten zijn om te bespreken in een artikel, houden we het hier in grote lijnen.
Zware maaltijden
Wat precies valt onder een zware maaltijd verschilt van persoon tot persoon. Dit komt omdat ons verteringssyteem en onze maag veel verschillen van elkaar. Toch spreek je over het algemeen, als je het hebt over zware maaltijden, over diners die een vleessoort bevatten als een steak. Deze vallen onder een zware maaltijd omdat ze lastig te verteren zijn voor de meeste mensen. Hierdoor is een rode wijn perfect geschikt. Rode wijn helpt namelijk met het verteren van je eten, en meeste zware diners smaken goed met een rode wijn kwa smaak inhoud. Neem daarom de volgende keer dat je steak eet een lekker rood wijntje uit de wijnkoeler kast.
Lichtere maaltijden
Onder lichtere maaltijden worden vooral diners gerekend met een makkelijk te verteren vleeswaar, of zelfs een diner met geen vlees erin. Denk aan de meeste vissoorten en schelpdieren. Ook de meeste vegetarische gerechten vallen hier onder. Omdat het verteren geen probleem is, is de bijdrage hiervan die rode wijn biedt niet nodig. Je kan je daarom meer richten wat er kwa smaak beter gepaard gaat. Omdat de meeste lichte maaltijden niet heel sterk zijn in smaak, worden ze wat zoeter gemaakt om de smaak toch goed uit te balanceren. Met een zoetere maaltijd gaat een wit wijntje altijd goed gepaard! Dit komt doordat wit wijn zelf ook redelijk zoet is van aard. Dit maakt het een goede smaak partner voor de meeste lichtere diners!
Diner bij je thuis
Een diner dat je zelf maakt, of dat iemand anders maakt in zijn of haar eigen keuken, is vaak vele malen anders dan als je het in een restaurant had gegeten. Je gebruikt andere bereidingswijze, gezondere producten en andere recepten. Dit beïnvloedt welke wijn het beste is voor je maaltijd enorm. Om in te schatten welk soort wijn je uit de wijn kast moet halen om het meeste te halen uit je maaltijd, moet je je diner goed inschatten. Zal mijn diner lichter en zoet zijn, of toch wat zwaarder en sterker? Omdat je thuis kookt, kan je niet meer inschatten op basis van de maaltijd zelf. Je moet echt kijken welke ingrediënten er gebruikt zijn en inschatten hoe het eindresultaat zal smaken en bevallen. Als je dit succesvol doet kan je een perfecte wijn uitkiezen om je maaltijd helemaal compleet te maken.
Meer inspiratie lees je hier.