Wie een nieuwe woning bouwt, moet er rekening mee houden dat dit anno 2021 een BEN-woning moet zijn, wat zoveel betekent als bijna-energieneutraal. Maar een nieuwe woning bouwen is ontzettend duur en niet iedereen wil of kan daar geld aangeven. Je kan net zo goed een oudere woning renoveren en duurzaam maken. Wij geven je enkele tips!
Renoveren is duurzaam
Besluit je om geen nieuw huis te bouwen, maar een bestaande woning te renoveren, dan ben je eigenlijk al duurzaam bezig. Je moet namelijk geen huis opbouwen van nul, waardoor je minder CO₂ uitstoot. Duurzaam verbouwen wordt de laatste jaren steeds populairder. Dat komt omdat meer en meer mensen zich bewust zijn van het klimaatprobleem en daar iets aan willen doen. In een oud huis gaat ook veel energie verloren door, bijvoorbeeld, slechte isolatie. Duurzaam renoveren is dus op lange termijn beter voor je portemonnee.
Kleine aanpassingen
Om te beginnen kan je in huis al enkele kleine aanpassingen doen die goed zijn voor het milieu. Trek je werkkleding aan en ga aan de slag! Vervang al je verlichting door LED-lampen, die verbruiken niet veel energie. Kieren en naden in ramen en deuren laten heel wat koude binnen, dus die kan je best dichtkleven met isolatiestrips. Zijn je ramen eigenlijk aan vervanging toe, investeer dan in ramen met een hoge isolatiewaarde om de warmte maximaal binnen te houden. Ook een waterbesparende douchekop installeren is een kleine moeite, maar met een groot resultaat.
En grote aanpassingen
Al deze kleine aanpassingen zijn mooi meegenomen, maar die zullen niet het grote verschil maken. Daarvoor moet je investeringen doen, bijvoorbeeld in een warmtepomp of zonnepanelen. Besluit je om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen, dan is een thuisbatterij ook een goed idee. Die slaat het overschot aan energie op die zonnepanelen produceren en kan je gebruiken op bewolkte dagen of ‘s nachts. Denk er wel aan om op tijd je zonnepanelen schoon te maken als je wil dat ze zoveel mogelijk energie opvangen. Trek je Blaklader broek aan en kruip je dak op. Zo’n werkbroek is gemakkelijk voor zulke klusjes omdat je je materiaal, zoals een aftrekker of spons, kwijt kan in de vele zakken.
Isoleren kan je leren
Een goede isolatie is cruciaal voor een lage voetafdruk én een lagere energiefactuur. Het is niet alleen belangrijk om ramen met hoge isolatiewaarden te kiezen, ook elders in huis moet je goed isoleren. Muren en daken, bijvoorbeeld, moet je ook isoleren, want langs daar gaat veel warmte verloren. Spouwmuurisolatie, waarbij de ruimte tussen binnen- en buitenmuren wordt opgespoten, is zeer efficiënt. Dit soort isolatie is ook perfect mogelijk in een ouder huis, want via gaatjes in de gevel wordt de isolatie in de tussenruimte gespoten. Achteraf worden die gaatjes gevuld in dezelfde kleur als het bestaande voegwerk, waardoor je niet eens zal zien dat er iets gebeurd is. Extra voordelig: hier komt geen sloopwerk aan te pas en de werken zijn op één dag uitgevoerd.