Het moderne huis waar velen onder ons van dromen: een duurzaam huis vol natuurlijk licht. Wanneer je geen nieuwbouw kan kopen, of liever voor renovatiewerken gaat, is dit niet altijd makkelijk om te realiseren. Wij geven je alvast enkele tips om een licht én duurzaam huis te creëren.
Een huis vol ruimtegevoel
Wanneer je start aan renovatiewerken kan je je hele huis onder de loep nemen. Welke muren zijn niet nodig? Wat is de natuurlijke lichtinval? Welke flow wil je in je huis? Hoe breng je de natuur naar binnen? Neem eventueel een (interieur)architect onder de arm om het potentieel van je huis optimaal te benutten. Denk aan veluxramen of lichtstroken, mezzanines of een geïntegreerde veranda om zoveel mogelijk licht binnen te laten. De keuze van ramen is hier heel belangrijk: ga je voor een moderne look met een stalen frame of eerder een 70s look met houten randen? Het gaat niet enkel om natuurlijk licht, maar ook om reflecterend licht en de kleuren die je gebruikt. Integreer lichte elementen in je interieur zoals een lichte vloer of witte muren. Ook gordijnen en meubels in pastelkleuren zorgen voor een minder zwaar gevoel.
Duurzame ingrepen
Je leefruimte ga je meestal op het zuiden plaatsen. Dit zorgt niet alleen voor een mooiere lichtinval, maar het is ook duurzamer. Zo kan je de warmte van de zon gebruiken in de leefruimtes die je het meeste gebruikt en hoeft de verwarming minder op te staan. Op het zuiden ga je ook je zonnepanelen plaatsen. Wanneer er minder zonlicht is, kan je zonne-energie gebruiken om je huis te verwarmen. Op de meeste nieuwbouwhuizen vind je zonnepanelen terug, en ook bij je renovatie zijn zonnepanelen een interessante optie. Wat bepaalt de zonnepanelen prijs? De soort zonnepanelen, de beschikbare oppervlakte en de prijs van de omvormer. Gelukkig kan je hiervoor ook een premie aanvragen bij de overheid. Wanneer je investeert in zonnepanelen, schaf je best ook een thuisbatterij aan. Deze batterij slaat namelijk de overtollige energie op die door de zonnepanelen wordt opgewekt. De thuisbatterij prijs ligt tussen de 5.000 en 8.000 euro. Zeker nu energie steeds duurder en schaarser wordt, is het een interessante optie om in in te investeren. Op dit moment kan je in de winter nog niet van je thuisbatterij leven, maar je kan je geleverde energie wel al halveren door middel van een thuisbatterij. Meer weten? Op het internet vind je simulaties die de kosten en baten van zonnepanelen en een thuisbatterij kunnen schatten voor jouw huis en gebruik.