Het is niets nieuws meer: de overheden leggen meer en meer maatregelen op om de onze uitstoot te verminderen en duurzamer te gaan bouwen. In België is er een verplichting vanaf 2023 om je woning energiezuinig te maken. Zo is er een renovatieplicht voor niet-energiezuinige woningen. Belangrijk is de isolatie. Maar hier zijn veel opties voor.
Platen
Een bekende isolatietechniek zijn pir isolatieplaten. Dit wordt veel gebruikt om daken en zolders te isoleren, maar ook voor vloeren of muren. Een voordeel hiervan is dat het heel eenvoudig aan te brengen is. Met behulp van de juiste lijm en/of kit kan elke doe-het-zelver dit klusje klaren. Een ander voordeel is dat je direct resultaat hebt. De platen doen direct hun werk, en zorgen haast meteen voor verbeterde isolatie vanaf je ze aanbrengt. Ook zal er niet snel last zijn van schimmel door vocht. Aangezien de platen vocht- en dampwerend zijn. Een laatste voordeel is dat je niet veel platen nodig hebt, in vergelijking met een PUR-schuim waar je toch enkele flessen van nodig hebt.
PIR-isolatie is een verbetering op PUR-isolatie. Wel is aan te raden om een combinatie te zoeken. Je kan dus best PIR-isolatie gebruiken in combinatie met andere isolatietechnieken.
Rubber
Als het specifiek over dakbedekking gaat is epdm rubber een alom bekende techniek in het vakjargon van de doe-het-zelvers. EPDM is een synthetische samenstelling die ontstaat na een proces van walsen en vulkanisatie.
Ook hier zijn er gelijkaardige voordelen als bij PIR-isolatie: het is eenvoudig te plaatsen met behulp van lijm en een kit en het gaat ook jarenlang mee, … Bijkomende voordelen zijn dat EPDM zeer temperatuurbestendig is. Zowel tegen ijskoude als gloeiendhete temperaturen is het bestand. Ook zal EPDM nooit scheuren. Het kan rekken tot maar liefst 400%. Ondanks dat het dus krimpt wanneer het koud is, en uitzet wanneer het warm is, zal het altijd heel blijven en zijn functie kunnen blijven uitvoeren. Het enige nadeel is dat het wel kostelijker is op korte termijn.
Goedkoper leven
De juiste keuze maken qua isolatiemateriaal is dus heel belangrijk. Ondanks de verplichtingen door de overheden, zal het ook voor je eigen financiële leven het beste zijn. Op korte termijn zul je met bijvoorbeeld EPDM-rubber even door een bittere pil moeten bijten, maar op lange termijn zal leven in een energiezuinige woning je enkel ten goede komen. Zeker met de stijgende energieprijzen die je een grote rekening zullen opleveren als je jouw verwarming hele winter laat aanstaan voor niets.
Benieuwd naar meer blogs van Duwobo? Je leest ze hier.