Duurzaam (ver)bouwen is en blijft hot. Er zijn dan ook steeds meer duurzame bouwmaterialen verkrijgbaar om je huis op een verantwoorde manier precies zo in te richten als jij dat wilt.
Als je een nieuwe vloer uitzoekt en je daarbij afvraagt of die vloer ook duurzaam kan, ben je niet de enige. Wellicht ben je stiekem al gevallen voor de uitstraling en het gemak van een gietvloer.
In deze blog gaan we in op de vraag: hoe duurzaam is een gietvloer? We verklappen alvast: een gietvloer scoort goed op het gebied van duurzaamheid!
Hieronder laten we je zien waarom een gietvloer een duurzame keuze is. We laten verschillende aspecten van duurzaamheid de revue passeren en geven je zo een overzicht van de duurzame eigenschappen van een gietvloer.
Grondstoffen van een gietvloer
Het meest voor de hand liggende aspect om de duurzaamheid van een product aan af te meten, is het materiaal waarvan het gemaakt is.
Een gietvloer is een brede en daardoor soms verwarrende term, want het materiaal waarvan een gietvloer gemaakt wordt, is niet altijd hetzelfde. We zien regelmatig dat voor een coatingvloer of een epoxyvloer ook de term ‘gietvloer’ gebruikt wordt.
Een coatingvloer of een epoxyvloer is een goedkopere gietvloer met andere eigenschappen dan een PU-gietvloer. Een epoxyvloer is bijvoorbeeld ook erg sterk, maar is minder flexibel en scheurt daardoor makkelijker. Een coatingvloer is maar een dun laagje vloer waardoor je de structuur van de onderlaag blijft zien. Zo’n vloer is heel geschikt voor bijvoorbeeld garages, maar als je gaat voor een strakke, woonmagazine-achtige uitstraling in je huis, dan is een PU-gietvloer de vloer die je zoekt.
Kies je voor een PU-gietvloer, dan kies je voor een vloer van een natuurlijk materiaal. Het overgrote deel van de vloer bestaat namelijk uit plantaardige olie.
Je gietvloer onderhouden is gemakkelijk
Een materiaal kan heel duurzaam gewonnen zijn, maar als je het vervolgens vaak moet schoonmaken op een milieuonvriendelijke manier, heeft je keuze alsnog een negatieve milieu-impact.
Het fijne van een gietvloer is dat deze zeer gemakkelijk te onderhouden is. Schoonmaken doe je in verreweg de meeste gevallen door de vloer te dweilen met water. Doordat de vloer naadloos en geheel vlak is, heb je geen last van vuil dat tussen naden en kieren blijft steken, zoals je dat bij een houten vloer kunt hebben.
Is je vloer echt vies, dan kun je een mild schoonmaakmiddel inzetten, bijvoorbeeld schoonmaakazijn of groene zeep. Doordat je geen chemische schoonmaakmiddelen nodig hebt om je vloer schoon te houden, is ook het onderhouden van je vloer duurzaam en daarnaast zeer goedkoop.
Een gietvloer is breed inzetbaar
Op het gebied van inzetbaarheid is de PU-gietvloer een echte alleskunner, wat de vloer tot een zeer duurzame keuze maakt. Een gietvloer is bijvoorbeeld:
- Te gebruiken in elke ruimte, zowel privé als zakelijk;
- In heel wat gevallen over een bestaande vloer heen te gieten, wat zorgt voor minder bouwafval;
- Zeer goed te combineren met vloerverwarming, wat voor efficiënte, energiezuinige en dus duurzame verwarming zorgt.
In elke ruimte
De brede inzetbaarheid is een van de grootste voordelen van een gietvloer. Het is geen uitzondering dat mensen een gietvloer door hun gehele huis laten doortrekken. Dit kan ook zeer goed met een gietvloer:
- In de woonkamer is de gietvloer een stijlvolle, strakke basis die fijn aanvoelt (ook aan blote voeten!);
- In de keuken en badkamer blinkt de gietvloer uit doordat hij vochtbestendig en naadloos is, waardoor je geen last hebt van bijvoorbeeld tegelvoegen die vies worden;
- In de kinderkamer geeft de gietvloer een comfotabele ondergrond voor kinderen om op te spelen: de vloer voelt fijn aan doordat die enigszins elastisch is en is van nature stroef genoeg om uitglijden te voorkomen.
Ook in bedrijvenpanden, winkels en horeca is een gietvloer populair vanwege zijn grote slijtvastheid. Je vloer gaat jaren mee, ook bij intensief gebruik.
Je zult een gietvloer dus niet snel hoeven te vervangen omdat je een kamer of pand anders gaat gebruiken: de gietvloer uit de werkkamer is bijvoorbeeld ook geschikt als vloer voor de babykamer.
Een gietvloer over een bestaande vloer leggen
Een gietvloer kun je in heel wat gevallen over een bestaande vloer laten leggen. Hierbij is van belang dat de bestaande vloer stabiel, vlak en vetvrij is.
Je kunt een gietvloer bijvoorbeeld leggen over:
- Chape (een gegoten ondervloer van cement)
- Een tegelvloer
- Een vloer van natuursteen
- Een betonnen vloer
Doordat je bijvoorbeeld een bestaande tegelvloer niet eerst hoeft te verwijderen, heb je minder bouwafval en daardoor minder milieubelasting. Een gietvloer is maar enkele millimeters dik, waardoor je in de meeste gevallen geen of slechts minimaal last zult hebben van het feit dat de vloer iets omhoog komt. Het is dus vaak niet nodig om bijvoorbeeld deuren in te korten.
Energiebewust verwarmen met vloerverwarming
Een gietvloer is de perfecte vloer om te combineren met een gietvloer. Het materiaal is licht elastisch en kan daardoor goed tegen temperatuurschommelingen. Ook geleidt het de warmte zeer goed, zodat je efficiënt stookt: de warmte die je produceert, verwarmt ook daadwerkelijk je kamer doordat het met weinig weerstand door de vloer heen kan dringen.
Vloerverwarming is een milieubewuste manier van verwarmen: het water dat je nodig hebt om via je vloerverwarming een ruimte te verwarmen, hoeft slechts zo’n 35 graden Celsius te zijn. Vergelijk dat eens met een traditionele radiator die soms bijna te heet is om aan te raken omdat het water dat hiervoor nodig is opgewarmd moet worden tot zo’n 80 à 90 graden Celsius.
Je vloerverwarming combineren met een gietvloer geeft je dus dubbel duurzaam voordeel: je cv hoeft minder te stoken en de warmte die geproduceerd wordt, wordt dankzij de goed geleidende gietvloer efficiënt verspreid over de ruimte. En je zult ook vast geen nee zeggen tegen aangenaam warme voeten 😉
Je gietvloer heeft een lange levensduur
Een goede gietvloer gaat met gemak zo’n 15 à 20 jaar mee. Dit maakt een gietvloer zeer duurzaam als je ‘m bijvoorbeeld vergelijkt met vloerbedekking, die gemiddeld maar ongeveer 8 jaar meegaat.
Uiteraard is de levensduur van je vloer afhankelijk van hoe je hem gebruikt. Onderhoud je de vloer goed, dan gaat hij langer mee. Bij zeer intensief gebruik kan je vloer iets korter meegaan.
Ben je inderdaad iemand die de vloer intensief of zeer intensief gaat gebruiken? Dan is het fijn om te weten dat je na enkele jaren de toplaag van je vloer kunt vervangen. Dit kun je vergelijken met wanneer je bij een houten vloer de vloer opschuurt en opnieuw in de olie zet. Doordat je de vloer op deze manier een ‘verjongingskuur’ kunt geven, gaat hij langer mee en is hij dus duurzamer in gebruik.
Conclusie: waarom een gietvloer duurzaam is
Ben je op zoek naar duurzame vloeren, dan is een gietvloer dus zeker een optie om in overweging te nemen. Samenvattend kunnen we stellen dat een gietvloer:
- Voor een groot gedeelte bestaat uit plantaardige olie;
- Op een duurzame manier te onderhouden is met water en milde, natuurlijke schoonmaakmiddelen;
- Breed inzetbaar is en dus niet snel aan vervanging toe is;
- In veel gevallen over een bestaande vloer kan worden gelegd, waardoor je geen bouwafval produceert;
- In combinatie met vloerverwarming de perfecte, milieubewuste manier is om je huis of kantoorpand te verwarmen;
- Een lange levensduur heeft, waardoor de grondstoffen voor de vloer optimaal uitgenut worden.