Een fotovoltaïsche of PV-installatie (Photo-Voltaic) zorgt voor de omzetting van licht- of zonne-energie naar elektriciteit (ook wel zonnestroom genoemd). Bij deze installatie worden PV-cellen op een groot paneel geplaatst die dan zo worden opgesteld om zoveel mogelijk zonnestralen op te vangen. Wanneer er licht of zonnestralen op deze cellen valt, wordt er gelijkstroom geproduceerd. Deze zonnecellen zijn gemaakt uit silicium. De geproduceerde elektriciteit wordt omgezet naar wisselstroom door een omvormer. Hierdoor is het mogelijk om de fotovoltaïsche installatie aan te sluiten op het stroomnet waarbij dan de panelen in serie gekoppeld kunnen worden.
Onderhoud van zonnecellen
Het onderhoud beperkt zich tot het schoonvegen om de 4 of 5 jaar. De installateur kan op afstand de werking van de panelen meten en brengt u op de hoogte wanneer u een poetsbeurt moet uitvoeren zodat uw rendement in opgewekte elektriciteit hoog blijft. Op dagen wanneer zij onvoldoende stroom opwekken schakelt u automatisch over naar uw klassieke stroomnet en op dagen wanneer u te veel stroom genereert. Wordt dit overschot in uw stroomnet geïnjecteerd waarbij uw elektriciteitsmeter terugdraait. Er bestaan verschillende soorten PV-zonnepanelen :
- Monokristallijn
- Polykristallijn
- Dunne Film
Mogelijke opstellingen:
- Opbouw opstelling: de panelen worden door middel van een speciale constructie boven het dak bevestigd. Dit is een veelvoorkomende variant in België.
- Inbouw opstelling: hier worden de zonnepanelen in het dak geplaatst (mee geïntegreerd in het dak, lijkt op een dakraam).
- Bij platte daken: idem als bij de opbouw opstelling worden de panelen met een constructie op het dak geplaatst onder een bepaalde hellingshoek ten opzichte van de zon. Voordeel hiervan is dat je de zonnecellen niet ziet liggen vanaf de straat.
- Bij trackers: zijn speciale constructies die de panelen op ieder moment op de zon richten om de hoogste opbrengst te genereren. Vooral voor bedrijven interessant.
Belangrijk bij de opstelling
De efficiëntie van het PV-systeem wordt bepaald door de richting van de opstelling van de panelen. Men kan meer opbrengst genereren wanneer men meer directe zoninval kan bekomen. Bij de opstelling is een zuidelijke oriëntatie en een hellingshoek van +/- 35 tot 45 graden de meest ideale stand voor landen zoals België en Nederland.
Dakpanpanelen
De nieuwste vorm zijn de dakpan zonnepanelen. Of de solar dakpannen waarbij esthetisch gezien de panelen op een zo mooi mogelijke manier zijn geïntegreerd in het dak. Meer info op dakpan zonnepanelen.