We willen en moeten duurzamer leven op alle vlakken. Letten op je water- en energieverbruik in de badkamer is een mooie manier om zowel geld te besparen als de last op het milieu in te perken. Win-win? Reken maar van yes! Die aanpassingen hoeven trouwens helemaal niet zo drastisch te zijn, zelfs met kleine stapjes in de goede richting kan je al een groot verschil maken.
Waterbesparend toilet
Ok, het is misschien toch best een grote aanpassing, maar ben je toch van plan om in de toekomst je badkamer te renoveren, dan is een waterbesparend toilet zeker het overwegen waard. Je kan kiezen tussen een kleine en een grote spoeling bij het doortrekken. Met een kleine spoeling verbruik je slechts de helft van het water. Je bespaart er dus een hele hoop mee. Als je dan toch bezig bent met renovatieplannen, kan je meteen gaan nadenken over je badkamer verwarming. Een handdoekradiator is een mooi en duurzaam alternatief op het klassieke handdoekenrek. Maar dat zijn natuurlijk grotere werken. Laten we eens kijken naar minder ingrijpende duurzame accessoires en gewoonten.
Heet, heter heetst
Jij neemt graag een verfrissende koude douche in de ochtend en je vriendin zet de kraan zowat op z’n heetst? Met een thermostaatkraan kan je de temperatuur van het water tot in de precisie regelen. Geen geknoei en tijdverlies in de ochtend met die juiste fijne temperatuur voor jezelf te vinden. Bovendien en hier komt het duurzame aspect kijken: je verspilt minder water waardoor je een hele hoop kan besparen op je factuur én op je energieverbruik.
Kort maar krachtig
Klinkt wel goed zo’n lagere energiefactuur, nietwaar? De gemiddelde Belg doucht in zo’n 8 à 9 minuten. Kort je deze tijd in naar 5 minuten, dan zal je heel wat kunnen besparen. Er bestaan allerlei hulpmiddeltjes zoals een douchetimer, maar je kan ook gewoon proberen een paar keer per week wat voort te maken onder de douche. De hele hype over hoe vaak je je best wast, is ondertussen wat gaan liggen (nadat Ashton Kutcher en Mila Kunis beweerden dat ze hun kinderen enkel wassen als ze vuil zijn) maar het is wel een interessant onderwerp om eens over na te denken. Is het echt nodig om elke dag een uitgebreide douche te nemen? Sla eens een douchebeurt over en was je aan de wastafel: een kattenwasje zoals ze dat noemen. Ook dat is duurzaam denken en kan je gezin honderden liters water per jaar besparen. Leg die heerlijk zachte handdoeken al maar klaar!