Donderdag 14 april 2016 - Vectris & Mobiel21 Leuven

Donderdag 14/4 was de Helikoptergroep in de vroege ochtend te gast bij Vectris & Mobiel21 die huizen in een "gerecupereerd" gebouw te Leuven. Hier werden we getrakteerd op twee presentaties van gastheer Koen Stuyven & gastvrouw Els Vandenbroeck. Deze zijn onderaan te downloaden.

Enkele zaken die mij alvast bijgebleven zijn:

 • de BREVER-wet (Behoud van REistijd en VERplaatsing): elke mens heeft een dagelijkse dosis "reizen" nodig, zo niet loopt hij letterlijk en figuurlijk "tegen de muren op";
 • openbaar vervoer = ook publieke ruimte;
 • duurzame mobiliteit is een werkend verplaatsingssysteem;
 • overstapvoorzieningen zijn niet hetzelfde als intermodaliteit;
 • nabijheid is de beste mobiliteit;
 • het belang van de sociale functies van publieke ruimte: het kleine ontmoeten, kinderen streetwise maken, een beetje anonimiteit mag en niet alles moet altijd af zijn;
 • opletten om anderen in uw logica te dwingen;
 • en een auto mechaniseert de ruimte. Zelfs de stoep!

Presentaties:


Maandag 16 November 2015 - EVR-Architecten Gent

Onze gastheer Luc Eeckhout ontvangt ons in het centrum van Gent. In een bijzonder sterke presentatie stelt hij de vorming van iedereen die met bouwen bezig is in vraag & geeft daarmee het startschot voor de aanloop naar een volgende arena "Leren de Toekomst Bouwen".

Stijn Saelens presenteert de nieuwe Toekomstvisie voor DuWoBo en doet uit de doeken waarom een herziening nodig was en hoe de nieuwe visie tot stand gekomen is.

Visueel verslag:


9 juni 2015 - Re-Vive Gent

Gastheer Nicolas Bearelle van Re-vive heet ons welkom en licht kort de filosofie van hun bedrijf toe. Hoe maken zij een keuze tussen mogelijke projecten, met welke achterliggende filosofie, hoe is hun beslissing genomen om enkel op brownfields te werken. Was die keuze moeilijk? 

Verder bouwend op de conclusies van de vorige bijeenkomst gaan we in parallelle groepen de conclusies van vorige helikopter vast pakken, onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en wat er mee kan gebeuren en wat wij als helikopterdrivers daar zelf bij kunnen doen/betekenen rond:

 • Hoe kunnen we de woonwens van de consument, het referentiebeeld van de Vlaming gaan sturen?
 • Wat doen we met de output van de transitiearena Ruimte? Hoe optimaal laten renderen?
 • Inhoudelijke vooruitblik naar de volgende arena rond “Betaalbaarheid, haalbaarheid en sociale verdringing versus duurzaam bouwen.”
 • Hoe kan DuWoBo de politieke agenda meer beïnvloeden en toelichting van de relevante stukken voor DuWoBo uit de Transversale beleidsnota Vlaanderen 2050. 

Presentaties:

Verslag:

Het verslag van deze bijeenkomst kan je hier terugvinden.


2 maart 2015 - Futureproofed Leuven

Tijdens deze Helikopter stelden we eerst met alle aanwezigen samen een tijdlijn op van DuWoBo. Wat waren de hoogtepunten? Wanneer heb je de eerste keer van DuWoBo gehoord?

Vervolgens gingen we rond verschillende posters aan de slag om de rol en focus van DuWoBo voor de toekomst scherp te stellen. Op welke thema's moeten we ons concentreren? Wat blijft onderbelicht?

Poster met de verschillende thema's

De rol van duwobo tussen de andere spelers?

Verslag:

Het verslag van deze bijeenkomst kan je hier terugvinden.

Foto's: