Project ’t Centrum: samenbrengen van stakeholders rond circulair bouwen

 Plug-in-City, Eindhoven

Plug-in-City, Eindhoven

Het grote wiel van Circulaire Economie moet nog uitgevonden worden, de spaken worden nu besproken
Bas Luiting (BBricks)
 

Een qoute van Bas Luiting (o.a. de zaakvoerder van BBricks en grote aanjager van de circulaire economie) tijdens een inspiratienamiddag over de circulaire economie op de Plug-In-City te Eindhoven. Een strook grond die normaal 5 jaar braakliggend zou zijn en waarop nu een huis pop-up dorp is neergezet met hergebruikte materialen, betonnen legoblokken en oude en omgebouwde zeecontainers. Het begon dus al goed met een inspirerende omgeving en dat was nog maar het begin.

 Plug-in-City, Eindhoven

Plug-in-City, Eindhoven

Tijdens deze inspirerende namiddag werden enkele circulaire cases voorgesteld in het Glaspaviljoen van de Plug-In-City: een pop-up gebouw dat voor 90% uit hergebruikte materialen en 10% uit oude zeecontainers bestaat. Van circulaire hockeysticks, die gebracht worden volgens een lease model en met ‘sleeves’ gepersonaliseerd kunnen worden, tot circulaire kiteboards, die aangeboden worden als dienst en daardoor langer in omloop blijven.

Na het voorstellen van deze cases was er de mogelijkheid om rond te lopen in de Plug-In-City. Naast het glaspaviljoen is er ook een circular building: een living lab en bezoekerscentrum. Hierin staan enkele circulaire producten tentoongesteld, bevindt zich een 3D printer, zijn er enkele concepttekeningen over modulaire gebouwen te bezichtigen en is het gebouw an sich ook het bekijken waard.

Project ‘t Centrum

Het is duidelijk dat er veel gebeurt in de circulaire economie, maar ondanks dat er al verschillende organisaties jaren hiermee bezig zijn en vele andere partijen het recent hebben opgenomen, is het dus, om even op de titel terug te komen, nog geen vaststaan begrip waarvan iedereen weet wat het inhoudt. En misschien zal het dat ook nooit volledig worden en is dat net de kracht van de circulaire economie: een economie die zich aanpast en die continue nieuwe vorm krijgt.

Stakeholders samenbrengen

Eén ding is wel duidelijk: het is nu in beweging en het is nu de moment om hierbij aan te schakelen. En precies dat wil Kamp C opnemen voor de regionale Bouwsector met het ambitieuze project ’t Centrum: het samenbrengen van allerlei stakeholders in de bouw rond circulaire economie en het bouwen van een circulair bedrijfsgebouw om deze nieuwe economie concreet te maken voor de bouwsector.

Video van Plug-in-City, Eindhoven:

Video over De Wijk van Morgen:

Dit artikel werd geschreven door Jonathan Verdonck van De Wijk van Morgen en verscheen eerder bij Kamp C