Een blik achter de schermen bij Acasus

 Acasus

Acasus

Begin september 2015 ging de coaching van Acasus van start om een duurzame business case te ontwikkelen voor het bedrijvencentrum te Veurne voor duurzame renovatiebedrijven. Intussen is het coachingstraject halverwege en zijn we benieuwd naar het verloop. Coach Olivier De Cock gunt ons een tussentijdse blik achter de schermen.

We willen dat activiteiten die georganiseerd worden in het bedrijvencentrum echte ‘Acasus activiteiten’ zijn
— Olivier De Cock, coach

“Bij de aanvang van het traject was er reeds sprake van een eerste geraamte van Acasus”, zegt Olivier. “Tijdens de eerste sessies hebben we afgetast en doorgepraat waar de twee trekkende partijen, POM West-Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen, elkaar in dit geraamte kunnen vinden en elkaar kunnen versterken om het initieel idee verder uit te werken. We willen dat activiteiten die georganiseerd worden in het bedrijvencentrum echte ‘Acasus activiteiten’ zijn. Een boeiende evenwichtsoefening die uitmondde in het vastleggen van een kernteam dat ervoor wil gaan.”

Het bedrijvencentrum zal zich in de toekomst op verschillende pijlers concentreren waarbij niet alleen bedrijven, maar ook particulieren, middenveldorganisaties, overheden en kennisinstellingen worden aangetrokken:

  • Particulieren en scholen kunnen er terecht bij een toonpunt voor informatie over duurzaam wonen, bouwen en renoveren.
  • Particulieren, gemeenten en non-profit kunnen er terecht voor onafhankelijk advies op maat over duurzaam renoveren of bouwen.
  • Een demo-ruimte, toegankelijk voor derden, wordt geïnstalleerd om vanuit bedrijven en onderzoeksinstellingen nieuwigheden te tonen.
  • Startende ondernemingen, met voorkeur actief in de sector van duurzaam wonen en bouwen, kunnen intrekken in de kantoren/ateliers en gebruik maken van de gemeenschappelijke infrastructuur.
  • Ook zal het centrum als draaischijf functioneren om spelers uit het middenveld bijeen te brengen door een aanbod van workshops, evenementen, excursies etc. te organiseren.

Tijdens de laatste sessies van het coachingstraject zal het team werken rond 1) de positie van Acasus in het Convenant of Mayors (CoM) en het Klimaatplan van de Provincie en 2) de positie van Acasus binnen Westdeal/Fabrieken voor de Toekomst (FvT).

Ondertussen heeft de oefening er ook voor gezorgd dat de betrokken partijen een focus hebben voor het uitschrijven van een EFRO project.

Meer info over Acasus: http://www.acasus.be/