Sociaal geëngageerd architect Alejandro Aravena wint Pritzker Prize 2016

De Chileense architect Alejandro Aravena, geroemd om zijn sociaal engagement, heeft de Pritzker Architecture Prize 2016 gewonnen. De Pritzker Architecture Prize is een sinds 1979 jaarlijks toegekende architectuurprijs die aanzien wordt als de Nobelprijs van de architectuur. Volgens de jury heeft Aravena eigenhandig de lat hoger gelegd voor architectuur in de context van sociale en economische uitdagingen. "Elke week verhuizen 1 miljoen mensen van het platteland naar de stad, we moeten daar een mensvriendelijk en duurzaam antwoord op bedenken", aldus Aravena. Alejandro Aravena richtte daartoe de Do Tank Elemental op om sociale huisvesting te ontwikkelen in nauwe samenwerking met de overheden en bewoners. Intussen heeft Elemental zo 2.500 huizen gebouwd. Wat hun aanpak uniek maakt is dat ze actief in dialoog treden met de gemeenschappen waar ze voor bouwen. In Chili gaat het dan om sloppenwijken en mensen die slepende armoede leven. Aravena is er in geslaagd om de kennis die volgens hem ontegensprekelijk leeft in de sloppenwijken - the wisdom of slums - te gebruiken in zijn ontwerpen. 

 Alejandro Aravena

Alejandro Aravena

 QUINTA MONROY

QUINTA MONROY

De visie van Alejandro Aravena (TED-presentatie)

Interview met magazine Arch Daily over Elemental