Quantum Building, kantorencomplex aan Gentse Dampoort met uitmuntende duurzaamheidsscore

Quantum Building, Dampoort, Gent

Quantum Building, Dampoort, Gent

Eind 2015 werd in Gent de Quantum Building geopend, één van de meest vooruitstrevende en duurzame kantoorgebouwen in België. Het kantoorgebouw is meteen een blikvanger in de Gentse Dampoortwijk. Het kantoorgebouw, waar tot achthonderd mensen kunnen werken, is vooruitstrevend en duurzaam opgevat. Volgens ontwikkelaar Alides wordt de Quantum Building een trendsetter. “Zelfs in Brussel vind je geen gebouw dat even ver gaat”, aldus Olivier Thiel van Alides, in Het Nieuwsblad.

Het gebouw beschikt over de duurzaamheidsscore BREEAM Excellent en scoort uitmuntend op de Duurzaamheidsmeter van de stad Gent.
— Projectontwikkelaar Alides

Uit de beschrijving op de website kan men opmaken dat veel aandacht ging naar warmte, licht, groen maar ook flexibiliteit in het gebruik van de ruimte: "Duurzaamheid is de leidraad in het ontwerp en de uitbating van het Dampoortgebouw. Het klimaat-regulerend gevelconcept zorgt voor een aangename werkomgeving op de juiste temperatuur. Bovendien staat het gebouw voor het grootste deel in voor zijn eigen energievoorziening, dankzij de geothermie en zonnepanelen op het dak. Het gebouw beschikt over de duurzaamheidsscore BREEAM Excellent en scoort uitmuntend op de Duurzaamheidsmeter van de stad Gent. De extreem lage verbruik- en onderhoudskosten zijn het gevolg van deze doordachte duurzaamheid. In cijfers behaalt het gebouw een E-peil van 48 en een K-waarde van 29. Het gebouw inspireert zijn gebruikers om het gezond te gebruiken. De centraal gelegen en goed zichtbare trapkernen gaan het gebruik ervan stimuleren. Op de binnenplaats en rondom het gebouw is er opvallend veel ruimte voor groen. Dankzij de originele indeling van het gebouw zijn de ruimtes makkelijk aan te passen aan de precieze noden van uw bedrijf. In de toekomst past uw werkplek zich naadloos aan naar de nieuwe plannen."