Vlaams Materialenprogramma wint Circular Economy Award

Op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos (Zwitserland) werden gisterenavond “The Circulars” uitgereikt. The Circulars zijn een initiatief van The Forum of Young Global Leaders, in samenwerking met onder meer Accenture en Fortune Magazine, dat de beste en meeste inspirerende projecten voor de circulaire economie beloont. In de categorie “governments, cities and regions” ging de award naar het Vlaams Materialenprogramma (VMP). Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege ontving de trofee uit handen van de Noorse kroonprins Haakon. 

In de marge van WEF top in Davos wordt sinds 2015 een awardwedstrijd georganiseerd voor de beste projecten in het kader van de circulaire economie. In de categorie ‘governments, cities and regions’ was het Vlaams Materialenprogramma samen met The City of Sydney (Australië), The National Zero Waste Council (Vancouver, Canada), The City of Citrus Heights (Californië, USA) en Redisa (Recycling and Economic Development Initiative of South Africa) genomineerd. De jury, met onder meer Cradle to Cradle auteur William McDonough, Ellen MacArthur en oud EU-commissaris voor het leefmilieu Janez Potçnic, kende uiteindelijk de award toe aan de OVAM voor het Vlaams Materialenprogramma. 

Het Vlaams Materialenprogramma ontstond in 2011, en heeft als doel om van Vlaanderen een duurzame, toekomstbestendige economie te maken waar in materiaalkringlopen gesloten worden. Op die manier verminderen we onze impact op het leefmilieu significant en worden we (economisch) minder afhankelijk van natuurlijk grondstoffen. Bedrijfssectoren, kennisinstellingen, overheden en milieu-organisaties werken binnen het VMP samen aan de realisatie van de doelstellingen. Die samenwerking situeert zich op drie vlakken:

  • een uitgebreide lijst aan acties en projecten op het terrein (Agenda 2020);
  • lange termijn visie-vorming (Plan C);
  • en beleidsrelevant wetenschappelijk onderzoek (Summa).

Meer informatie over The Circulars vindt u op: www.thecirculars.org