Bouw acht woontorens op Nieuw Zuid in Antwerpen van start

Binnenkort wordt gestart met de bouw van de eerste van in totaal acht woontorens op Nieuw Zuid in Antwerpen. Dat is de toekomstige woonwijk achter het befaamde justitiepaleis aan de Bolivarplaats. De torens zullen 80 meter hoog zijn. De bouw van de eerste woontoren, met 132 woningen, start in het voorjaar van 2016. Tegen 2028 moet het een stad in 't Stad worden.

"We noemen het geen appartementen, omdat de kopers de ruimte naar hun eigen voorkeur kunnen laten inrichten. We leveren onze ruimtes op maat en bieden geen standaard appartementen aan", zegt Sam De Maeyer van Triple Living in Gazet Van Antwerpen. Dat is het vastgoedbedrijf dat de woningen op Nieuw Zuid op de markt brengt.

Zuiderzicht

Zuiderzicht, zoals de eerste woontoren heet, is een ontwerp van het Belgische architectenbureau evr-Architecten en het Nederlandse KCAP.  Zuiderzicht zal volledig aan de passief worden gebouwd. Het totale energieverbruik van een passiefhuis is gemiddeld 75% lager dan een traditionele nieuwbouwwoning. "Dat we duurzaam bouwen is evident. Het is ondenkbaar dat welke nieuwbouw dan ook tegenwoordig niet duurzaam is. Dus wie iets koopt op Nieuw Zuid, weet dat zijn of haar woning duurzaam en energiezuinig zal zijn", aldus nog Sam De Maeyer in GVA.

Tweeduizend woningen In totaal zullen er op Nieuw Zuid acht woontorens worden gebouwd. De bouw ervan wordt verspreid over tien jaar. De laatste toren zal klaar zijn in 2028. Dat is het moment dat de hele wijk wordt opgeleverd. Tegen dan zullen er tweeduizend woningen, goed voor ongeveer vijfduizend mensen, in de nieuwe wijk staan. 

Stad in 't Stad

Toekomstige bewoners kunnen kiezen uit 24 woontypes, waarvan een gelijkvloers appartementen met eigen tuin er maar één is. In totaal omvat de woontoren 132 woonunits, verdeeld over 24 bouwlagen. Het 18 hectare grote spoorwegterrein dat nu Nieuw Zuid heet, lag er al 45 jaar verlaten bij. Tegen 2028 moet het een stad in de stad worden.

"Vlak achter het nieuwe justitiepaleis, ligt de wijk dicht bij het Zuid en het stadscentrum, op loopafstand van bestaande haltes van het openbaar vervoer en belangrijke invalswegen. We besteden ook veel aandacht aan groen. Niet alleen met een nieuw park, maar ook met groene zones tussen de gebouwen. Bovendien zal het ook een autoluwe en dus kindvriendelijke wijk worden", aldus De Maeyer in GVA. 

Preview animatie van Nieuw Zuid.

Meer info: nieuwzuid-antwerpen.be
Bron: GVA