Sien Winters (HIVA): "Zwaar renovatieprogramma nodig in Vlaanderen"

Sien Winters, onderzoeksleider van HIVA en coördinator van het Steunpunt Wonen, gaf na afloop van de jongste transitiearena een krachtig signaal met haar oproep voor een zwaar renovatie programma in Vlaanderen.

 Sien Winters

Sien Winters

De cijfers uit het Grote Woononderzoek van 2013 zijn zonder meer stuitend: 350.000 woningen in Vlaanderen zijn klaar voor de sloop, of van een 'structureel ontoereikende kwaliteit'. Zelfs tot één miljoen woningen zijn van een ontoereikende kwaliteit. 44% van die woningen worden bewoond door sociale huurders.

Sien Winters stipte daarbij nog twee belangrijke problemen aan: de programma's die vandaag bestaan om dit probleem te verhelpen zijn ontoereikend, "een druppel op een hete plaat". Een tweede probleem is dat al zijn er programma's op maat van mensen die minder breed hebben, het heel moeilijk en intensieve opvolging vereist om hen te bereiken. Met andere woorden, zelfs al roep je speciale programma's en premies in het leven, dan is dat nog geen garantie dat je er de mensen mee kan bereiken die ze het hardst nodig hebben. Ondertussen wordt de regelgeving er niet eenvoudiger op. Zo gaat vanaf begin januari opnieuw een ander BTW-tarief gehanteerd worden voor de bouw en renovatie van woningen.

Ondertussen is het wachten op een initiatief van Vlaanderen. Op de pagina 'Belastingsvermindering bij vernieuwing van woningen in achtergestelde stadsgebieden' staat het volgende te lezen: "Er zijn op dit ogenblik nog geen concrete initiatieven om dit beleid weer te heractiveren".