Bâtis-Toit: schoolverlaters bouwen duurzame, sociale woningen

Ecologisch Architect Henk Van Aelst begeleidt de sociale woningbouw van Bâtis-Toit. Bâtis-Toit is een project van promotor Habitat et Humanisme, een sociale organisatie die de bouw van duurzame woningen voor gezinnen met beperkte financiële middelen ondersteunt. Ze werkt daarvoor met schoolverlaters die op die manier een praktische opleiding krijgen in de bouw.

"Het gebeurt zelden dat er voor sociale woningen met houtskeletbouw wordt gewerkt, dat maakt dit project bijzonder", aldus Henk Van Aelst. De woningen worden geïsoleerd met papierblokken en strobalen. Het open concept laat de bewoners ook toe zelf mee keuzes te maken voor de afwerking, mede daarvan komt de woordspeling ‘Bâtis-Toit’.  

Henk Van Aelst bouwde als eerste een moderne, ecologische strobaalwoning in ons land. Strobaalwoningen gebruiken stro van lokale origine om woningen te isoleren. De techniek die nog niet zo vaak wordt toegepast, lijkt in opmars. Het stro is uiteraard milieuvriendelijk en kan bovendien bij de lokale boer worden gevonden. Henk Van Aelst is één van de weinige architecten in ons land die er mee werkt.

Transitiearena 19 oktober

Bâtit-Toit is één van elf cases die zullen worden gepresenteerd tijdens de Transitiearena van DuWoBo op 19 oktober 2015. Het thema van de transitiearena is Betaalbaarheid, haalbaarheid en sociale verdringing versus duurzaam wonen en bouwen. Meer informatie en inschrijven kan hier