Back to All Events

Totaalvisie op gemeentelijk en kerkelijk patrimonium

  • Greenville 1111 Centrum-Zuid Houthalen-Helchteren, Vlaanderen, 3530 België (map)

Meervoudig gebruik van gebouwen? Niet-bouwen? Financiering van een gemeentelijke renovatie? Met ESCOLIMBURG2020 helpen en begeleiden de provincie Limburg, Dubolimburg en Infrax de Limburgse gemeenten om hun eigen gebouwen op de efficiëntst mogelijke manier duurzaam te renoveren. Op donderdag 17 maartfocust ESCOLIMBURG2020 tijdens een gratis event op een totaalvisie voor het gemeentelijk en kerkelijk patrimonium. U krijgt inside-informatie uit eerste hand van betrokken architecten, gebouwbeheerders en schepenen. Inschrijven kan HIER.

Programma

17u    Ontvangst met soep & broodjes
18u    Inleiding door Ludwig Vandenhove (gedeputeerde Milieu & Natuur)
18u10 Toelichting ESCOLIMBURG2020
18u20 Meervoudig gebouwgebruik gemeentelijk en kerkelijk patrimonium
19u00 Patrimoniumbeheer en energie-investeringen van een kerkfabriek
19u20 Testimonial gemeente Maasmechelen
19u40 Receptie

Pleidooi voor het niet-bouwen: meervoudig gebouwgebruik van het gemeentelijk en kerkelijk patrimonium
Tim Vekemans en Dimitri Minten (RE-ST architecten en docenten Uhasselt) presenteren een alternatief ruimtelijk ontwikkelingsmodel dat uitgaat van een fictieve bouwstop waarbij ruimtelijke behoeften worden ingevuld binnen het bestaande patrimonium. Oftewel: het niet-bouwen als een mogelijk financieel winstgevende ontwikkelingsmethode. Aan de hand van meerdere praktijkvoorbeelden zullen tien tactieken van het niet-bouwen worden toegelicht die als tool dienen alle actoren in een bouwproces.

Patrimoniumbeheer en energie-investeringen van een kerkfabriek
Kerkfabrieken hebben te maken met achterstallig onderhoud, hoge energierekeningen, gebrek aan technische kennis, problemen met aanbestedingen en financiering. Zij doen meer en meer een beroep op de gemeenten om hun energiekosten (en investeringen) te kunnen betalen. Piet Rymen van CKB Herk-de-Stad en schatbewaarder van de Kerk in Schulen – brengt een verhaal uit de dagelijkse realiteit met interessante inside-informatie.

Beheer en financiering van gemeentelijk patrimonium
Caroline Penders - schepen van openbare werken en patrimonium in Maasmechelen – brengt vanuit haar standpunt als lokale gezagsdrager een testimonial over het management, beheer & financiering van het gemeentelijk patrimonium in de gemeente en uitgevoerde ESCO-projecten.

Inschrijven voor dit event is GRATIS en kan tot en met donderdag 10 maart via INFO@DUBOLIMBURG.BE met de vermelding ESCOLIMBURG2020 en het aantal personen dat u wenst in te schrijven.

Dit event wordt ondersteund door PXL en LSX.

Lees HIER de uitnodiging als pdf.

Earlier Event: March 17
Coop Tour Duitsland
Later Event: April 14
Symposium: klimaataanpak voor wonen